Thee van de Maand

gunpowder

Gunpowder

Gunpowder ( Zhu Cha ) is een Chinese groene thee waarvan de blaadjes (machinaal) tot kleine bolletjes worden gerold. Zo kunnen versheid en smaak worden behouden.

Waar komt de naam Gunpowder vandaan?

De unieke naam van gunpowder-thee heeft alles te maken met de mysterieuze oorsprong ervan. Er gaan namelijk drie verhalen rond over deze thee. In China wordt het “parelthee” genoemd. Dit verwijst naar de parel- of kraalvormige gerolde theebladeren.

Sommigen geloven dat de thee zijn Engelse naam heeft te danken aan de kleine, ronde theeblaadjes die lijken op buskruit of omdat ze “exploderen” bij het theezetten. De licht getoaste smaak heeft er misschien ook iets mee te maken.

Anderen denken dat de naam geïnspireerd is op het Chinese woord voor “vers gezet” (gang pao de).

Holy Basil

Holy Basil

De Holy Basil is een blend van Indiase zwarte thee met kurkuma en citroen, gecombineerd met ‘Holy Basil’. Deze melange is heerlijk kruidig met frisse citrustonen. Bijkomend voordeel: het brengt je stofwisseling en daarmee ook je lichaam in balans. Niet alleen hemels lekker dus, maar ook nog eens goed voor de gezondheid!

Het is een detox-thee geïnspireerd op oude Indiase gewoontes, waarbij de maag wordt beschouwd als het tweede brein. Als het daar goed zit, zit het in de rest van het lichaam en de geest ook goed. (Ayuveda)

Wat is Holy Basil?

Een belangrijk ingrediënt van deze thee is het tulsi-kruid, beter bekend als ‘Heilige Basilicum’ of ‘Koningin der Kruiden’. Dit Indiase kruid wordt al duizenden jaren in de Ayurveda vereerd en gebruikt als geneeskrachtig middel vanwege de vele helende eigenschappen, waaronder de zuiverende en ontgiftende werking op het lichaam en de geest.

Kurkuma wordt al meer dan 5000 jaar gebruikt vanwege de unieke smaak en de preventieve genezende werking.

Citrus geeft een opfrissertje voor je hersenen! Goed voor je geheugen en je stemming. Én de frisse geur van citrus laat je negatieve gedachten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Green of london

Green of London

Een perfecte combinatie tussen delicate Mao Feng groene thee uit China met verse bergamot, korenbloemen en kaasjeskruid. Het resultaat is een uitzonderlijke Earl Grey, die mooi in balans is. Bergamot is een kleine, ronde tot peervormige, zure citrusvrucht. De bergamotolie wordt gewonnen uit de onrijpe vruchten en geeft Earl Grey die typische smaak en aroma.

Normaal gesproken wordt Earl Grey van zwarte thee gemaakt uit India en Sri Lanka. Deze Green of London is gemaakt van Mao Feng groene thee.

Wat is Moa Feng?

Mao Feng is een traditionele Chinese thee. Moa Feng, ofwel Furry Peak, betekent ‘donzige bergtop’ donzig verwijst naar de donshaartjes op de knoppen en het bovenste jonge blad. Bergtop verwijst naar de toppen van de Yellow Mountains, waar deze thee vandaan komt. Bijzonder aan deze thee is de zoete, bloemige smaak.

De geschiedenis van Earl grey

Wikipedia zegt het volgende: “De thee is genoemd naar graaf (earl) Charles Grey (1764-1845), een Brits staatsman en premier. Het verhaal gaat dat de thee hem als cadeau werd aangeboden toen tijdens een handelsmissie naar Azië, één van zijn medewerkers de zoon van een Mandarijn van de verdrinkingsdood zou hebben gered. Uit dankbaarheid zou de vader van de jongen aan Charles Grey het recept van de thee hebben gegeven.”

Maar is dat wel zo? Er zijn een aantal elementen in dit verhaal die niet lijken te kloppen. Charles Grey is namelijk nooit in China geweest én het ingrediënt Bergamot (wat in Earl Grey thee zit), was toentertijd niet bekend als ingrediënt in China. De thee is dus wel naar hem vernoemd, maar wat de echte reden daarachter is, zullen we waarschijnlijk nooit weten. Een mysterieus glas thee dus…

montagne bleue

Montagne Bleue

Montagne Bleue is een fruitige blend van intense zwarte thee, subtiel op smaak gebracht met honing, lavendel, korenbloem, aardbei en rabarber. Deze voorjaarsblend heeft een mooie ‘ronde’ smaak, waardoor alle smaakmakers goed tot hun recht komen. Ook lekker als ijsthee!

ALS ZWARTE THEE

Voor zwarte thee ondergaan theebladeren 4 handelingen. Na het plukken worden de blaadjes eerst verwelkt door er warme lucht doorheen te blazen, óf door ze te in de zon neer te leggen. In dit proces daalt het vochtgehalte in de blaadjes tot zo’n 50%. Daarna worden de blaadjes gerold tussen 2 horizontale vlakken. Zo komt er vocht (bladsap) uit de theebladeren, waardoor de blaadjes automatisch beginnen te oxideren. De oxidatie kleurt de blaadjes zwart en geeft zwarte
thee zijn typische smaak. De blaadjes worden naar een aparte plek in de theefabriek gebracht, waar de oxidatie verder gaat. Hoelang de oxidatie duurt (van 30 min. tot 12 uur) is belangrijk voor het uiteindelijke karakter van de thee. Is het optimale oxidatie niveau bereikt? Dan worden de bladeren in de oven gedroogd tot een vochtgehalte van 4%. Daarmee stopt het oxidatieproces en blijft de smaak bewaard. Van de 100 kg theebladeren blijft uiteindelijk, na het hele proces, 20 kg zwarte thee over.

ALS IJSTHEE

Je kunt op twee manieren ijsthee maken. De snelste manier is hele sterke (warme) thee zetten (10 gr. op 30 cl.) en deze uitschenken in een groot glas met ijsblokjes.
Of laat 15 gr. thee ca. 30 min. trekken in een liter water op kamertemperatuur. Haal dat de thee eruit, en zet in de koelkast tot gebruik.

Thé des Songes Blanc

Thé des Songes Blanc

Thé des Songes, ofwel de thee van je dromen.Een heerlijk zachte, lichte thee. De Thé des Songes Blanc is een recept gecreëerd door Palais des Thés en combineert witte thee, bloemen en fruit. De geur doet denken aan rozenblaadjes, oranjebloesem en rood fruit. In de blend zitten saffloerblaadjes, een vleugje
citroen, stukjes aardbei en witte Bai Mu Dan.
5-7 minuten | 6 gr. op 30 cl. | 95°C

DE GESCHIEDENIS VAN BAI MU DAN

Bai Mu Dan staat ook bekend als ‘witte pioen’. Deze witte thee is gemaakt van allerlei blaadjes in hun
natuurlijke staat. Witte thee is de minst bewerkte thee van alle soorten. De thee wordt met de hand geplukt, aangezien geen enkele machine zo subtiel kan plukken. Ze plukken alleen de bladknoppen en de eerste en tweede blaadjes. Het plukken en verwerken gebeurt zo voorzichtig mogelijk, om de blaadjes niet te kneuzen. Zou houden ze de oxidatie zo laag mogelijk. Na het plukken worden de blaadjes gedroogd in de zon of binnen, zodat de zon ze niet kan verbranden. Wanneer er nog 50% van het vochtgehalte over is, worden de blaadjes verder gedroogd in de oven tot er nog 4% van het vochtgehalte over is. Deze finale droging kan ook door de zon gebeuren. In dat geval wordt het nauwlettend in de gaten gehouden door de theemeester, zodat de blaadjes niet verbranden.

WAT IS SAFFLOER?

Saffloer is een distel-achtige plant met goudgele bloemblaadjes, die uiteindelijk prachtig rood kleuren. De bloemblaadjes worden ook wel eens gebruikt als ‘armeluis-saffraan’ (nep-saffraan) omdat ze behoorlijk veel lijken op de kostbare meeldraden van de saffraankrokus.